Extra genieten van asperges met de juiste wijn

De perfecte witte wijn voor gerechten met asperges

Weinig delicatessen zijn zo verfijnd als asperges. Met hun delicate smaak en sappige textuur zijn ze een favoriet ingrediënt in vele gerechten, vooral in de lente wanneer ze op hun best zijn. Maar wat is het geheim achter het vinden van de perfecte wijn om te combineren met deze lekkernij? In deze wijnblog geven we enkele tips om de juiste wijn te kiezen voor je aspergegerechten.

De perfecte combinatie: asperges en witte wijn

Asperges op Vlaamse wijze

Asperges op Vlaamse wijze - Jeroen Meus

Een absolute klassieker in de Belgische keuken. Deze bereiding combineert gestoomde of gekookte asperges met zachte gekookte eieren, gesmolten boter en peterselie.

Voor deze rijke en romige schotel heb je een wijn nodig die het frisse en aardse karakter van de asperges kan versterken, terwijl het ook de romigheid van de saus kan complementeren. Een Sauvignon Blanc met zijn verfrissende zuurgraad en aroma's van groene appel, citrus en gras is een uitstekende keuze. Het zuur in de wijn snijdt door de rijkdom van de botersaus en de eieren, terwijl de groene tonen perfect samengaan met de aardse smaak van de asperges. 

Maar ook een Chardonnay met zijn romige textuur en tonen van vanille en tropisch fruit past perfect bij dit gerecht. De volheid van de Chardonnay sluit goed aan bij de rijkdom van de botersaus, terwijl de frisse zuurgraad de smaakpapillen reinigt na elke hap.

Wijntips

  • Auzelles - Sauvignon Blanc, Riesling, Macabeo, Albarino, Chardonnay - Costers del Segre (ES)
  • Cadireta - Chardonnay - Languedoc (FR)
     

Asperges met zalm

Asperges met zalm

Asperges en zalm vormen een hemelse combinatie die een perfect huwelijk van smaken en texturen biedt. De sappigheid van de asperges past goed bij de vettigheid van de zalm, terwijl de zachte vis een mooie tegenhanger vormt voor de knapperigheid van de asperges.

Een wijn die goed samengaat met deze combinatie is een droge Riesling. De frisse zuren en citrusaroma's van een Riesling verheffen de smaken van zowel de asperges als de zalm.

Ook Pinot Gris is een wijn die goed samengaat met asperges met zalm, omdat het zowel het frisse karakter van de asperges als de rijke, vettige textuur van de zalm kan complementeren. Een lichte zoetheid in de voorgestelde Bestheim accentueert de zoute tonen van de zalm zonder de delicatesse van de asperges te overstemmen.

Wijntips

Het kiezen van de juiste wijn om te combineren met aspergegerechten kan een wereld van verschil maken in de smaakbeleving. Door rekening te houden met de smaken, texturen en bereidingswijzen van de gerechten, kunnen we wijnen kiezen die de smaken van de asperges aanvullen en versterken. Of het nu gaat om een verfrissende Sauvignon Blanc, een elegante Riesling of een weelderige Chardonnay, de perfecte wijn kan een simpele maaltijd transformeren in een onvergetelijke culinaire ervaring.

Heb je binnenkort asperges op het menu staan? Kom dan zeker eens langs bij De Proeverij om een passend flesje wijn te kiezen! 

Asperges uit eigen streek

Ben je nog op zoek naar lekkere en kraakverse asperges uit eigen streek?  Bezoek dan zeker een van deze adressen:

2
min read
A- A+
wijn voor je communiefeest of lentefeest
Hoera, de lente is aangebroken! Dat betekent meteen ook dat het seizoen van communiefeesten en lentefeesten weer voor de deur staat. Een belangrijk…
De Proeverij op ProWine 2024 in Düsseldorf
Al wie iets te maken heeft met wijn, moet er geweest zijn. Op ProWein in Düsseldorf verzamelen elk jaar duizenden wijnboeren, importeurs, handelaars…
Lente wijnkaart wijnbar de Proeverij Geel degustatie wijn proeven
"Daar is de lente, daar is de zon. Bijna, maar ik denk dat ze weldra zal komen", zong Jan De Wilde. Maar op onze lentekaart hoef je niet langer te…
Valentijn in De Proeverij
Leve de liefde, kom ze vieren in De Proeverij! Het weekend dat volgt op Valentijn kan je in onze wijnbar terecht voor een gezellige tête-à-tête met…
Coravin wijnbewaarsysteem - wijn langer bewaren
Ken je ook het wrange gevoel wanneer je de restjes wijn moet weggooien, omdat de fles nét iets te lang open stond? Zeker bij exclusieve (en meestal…
Wijnkaart De Proeverij Geel
Waar Frankrijk, Italië en Spanje de meest courante wijnlanden zijn, valt er ook in andere oorden heel wat lekkers te ontdekken. Op onze…

Logo De Proeverij Geel