Coravin: geniet langer van je exclusieve fles wijn

Coravin wijnbewaarsysteem - wijn langer bewaren

Ken je ook het wrange gevoel wanneer je de restjes wijn moet weggooien, omdat de fles nét iets te lang open stond? Zeker bij exclusieve (en meestal ook duurdere wijn) is dat doodzonde. En ook al is het een wijn die smelt op je tong, een hele fles in één ruk leegdrinken is meestal geen optie. Gelukkig zijn er manieren om een geopende fles wijn langer te bewaren.

Hoe lang kan je een geopende fles rode of witte wijn bewaren?  

Eenmaal een fles ontkurkt werd, kan je de wijn nog een aantal dagen bewaren zonder veel kwaliteitsverlies. Witte wijn en rosé wijn blijft in de koelkast nog wel een dag of 5 goed. Rode wijn kan je nog een dag of 3 na opening houden zonder al te veel smaakverlies. Deze bewaar je ook best op een dronkere en koele plek. Dat kan ook in de koelkast, maar vergeet niet om de fles er tijdig weer uit te halen zodat deze weer op drinktemperatuur komt.

Zuurstof is spelbreker

Ook speelt het soort van wijn en vooral de hoeveelheid zuurstof in de fles een belangrijke rol. Hoe meer zuurstof (en dus hoe minder wijn) er in de fles zit, hoe sneller de veroudering zal toeslaan. Met een vacuümpomp kan je een deel van de zuurstof uit de fles pompen, al kan je nooit alle zuurstof weghalen. Het effect is dus eerder beperkt, maar alle beetjes helpen.

Wijn jarenlang houdbaar met het Coravin wijnbewaarsysteem

Wil je (veel) langer genieten van je lekkere wijn? Dan is het Coravin wijnbewaarsysteem een goede optie. Hiermee behoud je de kwaliteit van de wijn in een geopende fles gedurende minstens 12 maanden. Al is "geopend" niet meteen de juiste benaming. Met een Coravin laat je de kurk in de fles, en duw je er een holle naald doorheen. De wijn wordt door de naald uit de fles geëxtraheerd, terwijl aragongas wordt geïnjecteerd. Op die manier komt er zo min mogelijk zuurstof in de fles, en legt het aragongas - dat zwaarder is dan zuurstof - een beschermende film op de wijn. Geen zuurstof, geen oxydatie, en dus geen kwaliteitsverlies.

Na het gebruik van het systeem kan je het weer van de fles halen, waarna de kurk zichzelf weer afsluit. Je kan een Coravin dus gelijktijdig gebruiken bij verschillende flessen.

Wil je regelmatig een glaasje degusteren van een exclusievere fles, zonder de restjes te moeten weggooien? Dan is een Coravin de perfecte oplossing! 

 

Enkele tips voor het gebruik van een Coravin wijnbewaarsysteem

 • Coravin werkt het best bij echte kurk, omdat die flexibel is en weer goed afsluit na het verwijderen van de naald. Eventueel kan je het ook gebruiken bij een composietkurk, maar deze is iets stroever in gebruik.
   
 • Bij het induwen van de naald, komen er soms stukjes kurk in de wijn terecht. Dit is geen probleem bij gebruik van de Coravin omdat deze de stukjes kurk niet doorlaat. Wanneer je na het gebruik van de Coravin de fles ontkurkt, is het mogelijk dat er kleinere stukjes kurk komen bovendrijven in je glas. Dit ziet er minder fraai uit, maar heeft geen invloed op de smaak.
   
 • Na het gebruik van een Coravin kan je de fles best opstaand bewaren. Zo is er minder wijnoppervlak en is de kans op contact met zuurstof kleiner.
   
 • Steeds meer wijnmakers maken gebruik van schroefdoppen om de fles af te sluiten. Ook hier kan je het Coravin wijnbewaarsysteem gebruiken, door de schroefdop te vervangen door een speciale Coravin schroefdop. Deze heeft een rubber dichting waar de naald vlot doorheen gaat, en achteraf de fles weer afsluit. 
   

Wil je het systeem zelf in gebruik nemen? Dan kan je hier een Coravin starterspakket bestellen, compleet met naald, enkele gascapsules en schroefdoppen. 

Bezoek onze webshop

Wil je het eens in werking zien? Kom dan gerust eens langs bij de Proeverij en bestel een wijntje van onze speciale Coravin-kaart!

 

2
min read
A- A+
Druiven maken de wijn, eigenschappen van druiven en smaken van de wijn
Wijn is verkrijgbaar in ontelbaar veel variaties en stijlen, maar het merendeel van de wijnen wordt geproduceerd met slechts een handvol…
Valentijn in De Proeverij
Leve de liefde, kom ze vieren in De Proeverij! Het weekend dat volgt op Valentijn kan je in onze wijnbar terecht voor een gezellige tête-à-tête met…
Albert Jané - mini tasting De Proeverij wijnbar Geel
De wintermaanden breken aan, reden te meer om de blik naar het zuiden te richten! Voor onze volgende mini-tasting kloppen we aan bij gerenommeerd…

Logo De Proeverij Geel